Paardenbloem
Geke Buist-Boer
Beeldend kunstenaar
Paardenbloem

Biografie

Geke Buist

Geke buist

Geke Buist

Autobiografie

Ik ben geboren te Nieuw Roden als Geertje Hendrika Boer. Op tweejarige leeftijd verhuisde ons gezin naar Zevenhuizen. Daar gingen we wonen in de kosterswoning naast de Hervormde Kerk.

Op de lagere school is de liefde voor tekenen al begonnen. Je mocht gaan tekenen als je de opdrachten klaar had Zodoende heb ik op de lagere school veel getekend. Op de middelbare school werd er bijna geen tekenles gegeven, maar toch koos ik het als examenvak. Met een hoog cijfer als eindresultaat. Daarna heb ik niets meer met het tekenen gedaan. Maar het gevoel "ïk wil me meer hierin ontwikkelen" bleef knagen..

In 1988 sloot ik mij aan bij de Teken- en Schildergroep Roden. Daar ontwikkelde ik mij tot een zelfstandig werkend kunstenaar. Binnen de T.S.R. ga ik mijn eigen gang. Ondertussen heb ik diverse cursussen en workshops gevolgd. In mijn werk staan vooral mensen centraal. Het karakter weergeven is voor mij een boeiend gebeuren. Ik gebruik diverse materialen om te tekenen en te schilderen en zo kan ik altijd de juiste techniek vinden. Ook exposeer ik regelmatig in galerieën en bedrijven in de regio.

Wat anderen over mij schrijven

Jan Kenter (docent en kunstenaar) heeft het volgende over mij geschreven.:

Geke zou je een getalenteerde laatbloeier kunnen noemen, gezien de leeftijd waarop ze besloot om serieus vorm te gaan geven aan haar creatieve talenten. Hoewel ze onderwerpen kiest uit de wereld om haar heen (bloemen, dieren, landschappen) is ze met name gefascineerd door het maken van portretten met pastelkrijt of acrylverf van meer of mindere bekende wereldburgers.

De tekeningen en schilderijen lijken vaak een uiterst exacte weergave van de werkelijkheid te zijn. Figuratief geschilderd of getekend met veel aandacht voor detail. Typerend voor haar zijn de mensen van "verschillende pluimage". Dit zijn over het algemeen landelijke en regionale persoonlijkheden, o.a. Jan de Roos uit Groningen, Albert Muntingh uit Roden, Dorus, majoor Bosshardt en de verhalenverteller uit Haren. Wie echter de tijd neemt voor het bekijken van het werk van Geke zal opmerken dat het haar niet alleen gaat om een knap weergeven buitenkant van haar onderwerpen.

Er is een sterke betrokkenheid met haar onderwerpen, vaak in samenhang met een vleugje nostalgie, folklore of mystiek, wat haar levensgevoel weergeeft. Haar onderwerpen worden over het algemeen gekozen uit haar directe omgeving. Het lieveheersbeestje is de handtekening waar geke haar werk mee signeert, dit spreekt in dat opzicht boekdelen.

© 2023, G.H. Buist-Boer